Novi trendi – trenažer za kolo

Trenažer za kolo je oprema, ki omogoča kolesarjenje na mestu, torej statično kolesarjenje. Pogosto se uporabljajo za ogrevanja pred tekmo ali za treniranje v prostoru, ko nam zunanje razmere ne omogočajo kolesarjenja. Kolesar od glave do pete nikoli ne neha kolesariti. Vremenski vplivi mu določajo način vadbe in različno uporabo »orodij« za vadbo.

Danes je šla komercializacija tega priljubljenega športa in rekreacije že tako daleč, da imamo na razpolago več alternativ. Trenutno so najbolj aktualni pametni trenažerji, ki so tudi najbolj zanimivi … če ne hodite na spininig, seveda.

V kolesarjevi evoluciji pa prej ali slej pride tudi potreba po trenažerjih.  Trenažerje so prvi začeli uporabljati vrhunski kolesarji v začetku osemdesetih let kot napravo za ogrevanje pred dirkami ali za trening v zimskem času, ko ni bilo možno kolesariti po cestah. Njihovi predhodniki so valji, ki pa so se zaradi svoje tradicije in izvirnosti ohranili vse do danes in ne kaže, da bodo sploh kdaj izumrli. Trenažerjev je več vrst, več kakovostih razredov za več namembnosti. Poleg trenažerja moramo imeti tudi svoje kolo, običajno kolo, tisto s katerim se vozimo po cestah. Trenažer je v bistvu dodatek, naprava v katero vtaknemo svoje kolo in lahko začnemo z  vadbo.

Zavorna sila, ki jo ustvarja trenažer, je dosežena z dvema močnima magnetoma, postavljenima na vztrajnik v obliki diska. Vztrajnik zagotavlja vztrajnost za poganjanje pedal ne glede na težavnostno stopnjo, zato je pedaliranje s tem trenažerjem izredno gladko, več  stopenj upora je postopen in varen za vaše mišice. Z vrtljivim gumbom nastavimo pritisk zavore ob pnevmatiko. Kolesce trenažerja je iz elastogela in zato močno zmanjša hrup. Na trenažerju si lahko nastavite neskončne klance, dolge ravnine in celo spuste. Kolo v njem stoji fiksno in se zato ne premika, kar je tudi edini minus te naprave. Ker pa gre tehnologija bliskovito naprej se danes dobijo že trenažerji na katerih se premikamo levo in desno, torej lahko stojimo na pedalih in simuliramo lahko tako sprinte kot vožnjo v klanec, dvignjeni na pedalih.