Maxi nekoč in jutri

Svojo štiridesetletnico bo Maxi praznoval temeljito prenovljen, pomlajen.

1971 – KAKO SE JE ZAČELO?

Ko smo pred skoraj štirimi desetletji – natančeje, 23. novembra 1971 – v Ljubljani odprli veleblagovnico Maximarket, je bil to prvovrsten družabni in celo politični dogodek, na katerega je mesto čakalo celo desetletje. Maximarket namreč ni bil Ie še ena veletrgovina več. Bil je »izIožbeno okno« države za domačine in tujce; po takratnih merilih naj bi bil Maximarket nič več in nič manj kakor simbol blaginje v državi.

Maximarket je nesporno v naš prostor vnesel novo nakupovalno kulturo. Z raznovrstno ponudbo prehranskih izdelkov, modernih oblačil, galanterije, kozmetike, tehnike in gostinskih storitev je Maxi postal prednik današnjih nakupovalnih centrov in v naslednjih desetletjih narekoval smernice in kakovostne standarde slovenske trgovine.

Maxi je načrtno skrbel za dobavo najkakovostnejšega blaga, s posebnim poudarkom na modnih izdelkih in storitvah, med prvimi pri nas uvedel nakupovalno kartico ter leta 1975 odprl še lastno pekarno. Vse to je bila takrat redkost celo v razvitejših državah zahodne Evrope.

2007 – OBNOVA ARHITEKTURNE DEDIŠČINE

Med arhitekturno dediščino Ljubljane je uvrščen celoten kompleks Trga republike, ki vključuje stolpnici v »Ljubljanskih vratih«, Maxi, Cankarjev dom, Parlament in druge arhitekturno-zgodovinske objekte tega prostora.

Trg republike je bil v drugi polovici leta 2007 deležen še dodatne pozornosti, saj je Poslovni sistem Mercator izvedel popolno sanacijo in obnovo Maxijeve ploščadi. V poletju 2008 je bila na vrsti obnova celotne fasade in temeljita prenova kletne etaže ter pomožnih prostorov. Poudariti velja, da sta trg in Maxijevo pročelje obnovljena strogo po prvotni zasnovi arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je z novim mestnim trgom občutno zaznamoval podobo sodobne Ljubljane.

2011 – PREOBRAZBA

Svojo štiridesetletnico bo Maxi praznoval temeljito prenovljen, pomlajen. Otvoritev novega Maxija bo gotovo spet velik dogodek za Ljubljano in Slovenijo, saj bo z vsebinskimi novostmi Maxi spet postavil nove standarde sodobnega urbanega središča druženja, razvajanja in nakupovanja. Da ne bomo povsem pokvarili presenečenja, naj vam izdamo samo nekatere novosti, ki jih pripravljamo za vas: prenovljena in obogatena ponudba izdelkov svetovno priznanih blagovnih znamk, gurmanski kotiček in tako dalje. Se vidimo kmalu.

Maxi postaja tista točka v mestu, kamor rad zaideš ne le zaradi nakupovanja, ampak zaradi druženja in aktivnega preživljanja prostega časa. Če smo ob tem deležni še vrhunskih storitev in izborne ponudbe vsega, kar nudi današnji čas, lahko brez bojazni zatrdimo, da smo sredi Ljubljane našli svetovljanski pridih in svoj življenjski slog.